header
Aktualności

Informacje o WOŚP


W tym roku zebraliśmy w ramach akcji Orkiestry Świątecznej Pomocy 5000,24 zł.W ramach naszego mini sztabiku kwestowaliśmy,prowadziliśmy małą kawiarenkę - gdzie w miłej serdecznej atmosferze próbując pysznych wypieków naszych pań spędziliśmy popołudnie z WOŚP.Dziękujemy wszystkim wolontariuszom z naszego uniwersytetu którzy włączyli się w akcję pomocy najmłodszym i osobom starszym.Jeszcze raz pokazaliśmy że mamy wielkie serca,otwarte na potrzeby innych.


Zobacz zdjęcia z Naszej pomocy
Iwona Orężak


 
Zakończenie roku akademickiego na UTWiON

Zakończenie roku akademickiego na UTWiON

 

Dnia 6 czerwca 2017 roku  słuchacze UTWiON zakończyli kolejny rok akademicki  spotkaniem  przy ognisku w Bażantarni. Na spotkaniu dyrektor Uniwersytetu Iwona Orężak podziękowała Samorządowi słuchaczy, wolontariuszom, pracownikom biura za wkład pracy włożony w organizację zajęć na Uniwersytecie i zaangażowanie w  społeczne akcje.

Słuchacze tańczyli i śpiewali  przy akompaniamencie zespołu Wiesława Baranowskiego. Najbardziej podobała się wszystkim możliwość śpiewu  karaoke. Wspólne ognisko, kiełbaski i inne wiktuały przyniesione przez słuchaczy zapewniły miłą, relaksacyjną atmosferę.

Rozstaliśmy się w serdecznej atmosferze życząc sobie miłego wakacyjnego odpoczynku i spotkania się w październiku 2017 r.

 

 

 

 
Festyn 2017

Uwaga!

 

28 maja tj w niedzielę ok. godz.14.00 w Bażantarni- podczas  Festynu związanego z Tygodniem Osób Niepełnosprawnych wystąpi nasz uniwersytecki kabaret ‘’Ale Babki” oraz inne grupy artystyczne, zapraszamy całe rodziny do udziału w Festynie.

 

Zapraszamy do oglądania zdjęć z naszej wycieczki 
Holandia 2017 - UTWiON

 
„Z piwem za pan brat – świadoma i odpowiedzialna konsumpcja alkoholu”

W kwietniu 2017 r. zakończyła się realizacja projektu „Z piwem za pan brat – świadoma i odpowiedzialna konsumpcja alkoholu”, który został dofinansowany w ramach Funduszu Społecznego Grupy Żywiec (www.fundusz.grupazywiec.pl).

W ramach projektu zrealizowano pięć wykładów poszerzających   wiedzę słuchaczy na temat odpowiedzialnego spożycia alkoholu i nauczyli się jak zachować się wobec nietrzeźwego kierowcy (asertywny pasażer) oraz postaw wobec sprzedaży napojów alkoholowych osobom nieletnim. Słuchacze dowiedzieli się o miejscach pomocy dla osób z problemem alkoholowym znajdujących się w Elblągu. Są to m.in.: NZOZ Ośrodek Terapii Uzależnień „Szansa”, ul. Królewiecka 22,Poradnia Terapii Uzależnienia i współuzależnienia” , ul Trybunalska 11. Ostatni, szósty wykład „Produkcja piwa w Elbląskim Browarze” poprowadzony był przez specjalistów z Elbląskiego Browaru mgr Jolantę Golder i mgr Wojciecha Zalewskiego.

Sama historia elbląskiego piwa sięga początku XIII w., a złocisty trunek z elbląskiego browaru gościł na dworze cesarza Niemiec Wilhelma II Hohenzollerna. Poznaliśmy historię zakładu oraz cykl tworzenia piwa. Mogliśmy zobaczyć, dotknąć, powąchać surowce stosowane przy produkcji piwa: słód, jęczmień, kukurydzę, chmiel brzeczkę, drożdże. Dowiedzieliśmy się, że gatunki  piwa zależą od rodzaju fermentacji. Do piwa mogą być dodawane różne dodatki smakowe i przyprawy. Obejrzeliśmy prezentację multimedialną pokazującą warzelnię, ogromne unitanki, sporych rozmiarów halę rozlewu piwa z liniami butelkową i puszkową oraz myjnią butelek.

Dowiedzieliśmy się o możliwościach produkcyjnych Grupy Żywiec, w tym Elbląskiego Browaru. Elbląski browar produkuje kilkanaście marek piwa i radlerów. W ubiegłym roku elbląscy browarnicy wywarzyli 2,5 mln hektolitrów złocistego trunku. Dla porównania wszystkie pięć browarów wchodzących w skład Grupy Żywiec produkuje łącznie 11 mln hektolitrów piwa, co stanowi 10% produkcji w całym koncernie Heinekena. W Elblągu wytwarzanych jest 12 marek piwa m.in. EB, Tatra, Warka, Kaper oraz sztandarowy produkt elbląskiego browaru, jakim jest Specjal.
Każde piwo oznacza konieczność wyprodukowania osobnej brzeczki. Absolutne minimum produkcji brzeczki to 16 dni. Centralny Dział Planowania na miesiąc przed próbuje oszacować, co się będzie sprzedawać i w jakiej ilości. Na tej podstawie browary dostają zapotrzebowanie na produkcję. Ze względu na logistykę w sklepach przeważnie znajduje się piwo dwa tygodnie do miesiąca od wyprodukowania w browarze.

Wykład był bardzo ciekawy, uczestniczyły w nim osoby, które były pracownikami Browaru, a obecnie są na emeryturze. Dziękujemy Wykładowcom.

Zobacz zdjęcia z projektu

Autor: Maria Muzińska

 

 
<< pierwsza < poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 następna > ostatnia >>

Strona 28 z 32

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Anieli, Jana, Joanny
Jutro złóż życzenia dla : Wiktoryna, Bertolda, Helmuta

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY