Kto nie lubi serników ???
Kto nie lubi chałwy ???
Tym razem łączymy te dwa składniki. Spróbujcie sami.
SERNIK CHAŁWOWY
Składniki:
- twaróg trzykrotnie mielony, a jeszcze lepiej kupić twaróg tłusty i zmielić go samemu – 1,5 kg. Mamy teraz czas, więc czemu nie. Sernik na pewno będzie smaczniejszy
- 6 całych jaj,
- cukier 1,5 szklanki,
- śmietana 36% 300 ml,
- budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt.
- aromat waniliowy, jeżeli ktoś lubi. Jeżeli nie, dajemy tylko chałwę. Ona da dużo smaku i aromatu,
- chałwa – 0,5 kg. Może być więcej, jak ktoś lubi.
Polewa:
- kwaśna śmietana – 300 ml
- czekolada – 3 szt.
- cukier – 0,5 szklanki
Wykonanie:
Do twarogu dodajemy całe jaja i cukier. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy budyń. Wlewamy śmietanę kremówkę i miksujemy około 5 minut. Masa gotowa. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałwę kruszymy w rękach, ale nie za drobno. Musi być wyczuwalna w serniku. Wygładzamy łyżką tak, żeby chałwa była zakryta masą twarogową.
Teraz do pieca na godzinę i piętnaście minut temperatura 165 stopni. Po upieczeniu zostawcie sernik w zamkniętym gorącym piekarniku na jakieś 10 minut.
Kwaśną śmietanę podgrzewamy na malutkim ogniu. Dodajemy cukier i połamaną w kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, najlepiej tirlejką (dla tych co nie wiedzą – to trzepaczka).Nie dopuścić do zagotowania. Polewa jest gotowa, jak rozpuszczą się wszystkie składniki. Wylewamy na wystudzony sernik
Kalorii dużo, ale smak niepowtarzalny.
SMACZNEGO
Życzy Dorotka
P.S. Dla tych co chałwy nie lubią….. Można taki sam sernik zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami, np. mogą być to Michałki (pyyycha), albo cukierki krówki. Michałki można pokroić, ale krówki wciskamy w całości.
Próbujcie.
|