header
PDF Drukuj
poniedziałek, 30 marca 2020 12:16

Kto nie lubi serników ???

Kto nie lubi chałwy ???

Tym razem łączymy te dwa składniki. Spróbujcie sami.


SERNIK CHAŁWOWY

Składniki:

- twaróg trzykrotnie mielony, a jeszcze lepiej kupić twaróg tłusty i zmielić go samemu –
1,5 kg. Mamy teraz czas, więc czemu nie. Sernik na pewno będzie smaczniejszy

- 6 całych jaj,

- cukier 1,5 szklanki,

- śmietana 36% 300 ml,

- budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt.

- aromat waniliowy, jeżeli ktoś lubi. Jeżeli nie, dajemy tylko chałwę. Ona da dużo smaku
i aromatu,

- chałwa – 0,5 kg. Może być więcej, jak ktoś lubi.


Polewa:

- kwaśna śmietana – 300 ml

- czekolada – 3 szt.

- cukier – 0,5 szklanki


Wykonanie:

Do twarogu dodajemy całe jaja i cukier. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy budyń. Wlewamy śmietanę kremówkę i miksujemy około 5 minut. Masa gotowa. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałwę kruszymy w rękach, ale nie za drobno. Musi być wyczuwalna w serniku. Wygładzamy łyżką tak, żeby chałwa była zakryta masą twarogową.

Teraz do pieca na godzinę i piętnaście minut temperatura 165 stopni. Po upieczeniu zostawcie sernik w zamkniętym gorącym piekarniku na jakieś 10 minut.

Kwaśną śmietanę podgrzewamy na malutkim ogniu. Dodajemy cukier i połamaną w kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, najlepiej tirlejką (dla tych co nie wiedzą – to trzepaczka).Nie dopuścić do zagotowania. Polewa jest gotowa, jak rozpuszczą się wszystkie składniki. Wylewamy na wystudzony sernik

Kalorii dużo, ale smak niepowtarzalny.


SMACZNEGO

Życzy Dorotka


P.S. Dla tych co chałwy nie lubią….. Można taki sam sernik zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami, np. mogą być to Michałki (pyyycha), albo cukierki krówki. Michałki można pokroić, ale krówki wciskamy w całości.

Próbujcie.

 

 

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Henryka, Włodzimierza, Bonawentury
Jutro złóż życzenia dla : Marii, Eustachego, Mariki

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY