Thai curry chicken
- 2 płaskie łyżki zielonej pasty curry;
- 400 ml kokosowej śmietany z puszki - cream, nie może być mleko kokosowe;
- 5-6 udek kurczaka, my używamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę;
- 1 duża cebula pokrojona na części (wielkości i kształtu cząstki pomarańczy)
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę;
- po pół papryki czerwonej i żółtej ( można zmieniać kolory i ilości);
- 1 szklanka zielonego groszku;
- ryż wg uznania;
kilka kropli fish sosu, ale to opcjonalnie, ja w Polsce tego nie dawałam.
Na dużej patelni lub garnku: włożyć trochę smalcu (mało) i pastę curry, podgrzewać około minuty aż się rozpuści, dodać kokosowy krem, mieszać, nie zagotować
dodać kurczaka,, cebule, ziemniaki, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie dodać paprykę, groszek i gotować 15 minut, jeśli za rzadkie to odparować.
Podawać z ryżem (wsypać ryż na środek talerza i dodać potrawę na wierzch), posypać koriander na wierzch. Smacznego.
Można zamrozić.
Z pozdrowieniami z Nowej Zelandii Marysia Muzińska
|