header
PDF Drukuj
środa, 01 kwietnia 2020 14:59

 

Thai curry chicken

- 2 płaskie łyżki zielonej pasty curry;

- 400 ml kokosowej śmietany z puszki - cream, nie może być mleko kokosowe;

- 5-6 udek kurczaka, my używamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę;

- 1 duża cebula pokrojona na części (wielkości  i kształtu cząstki pomarańczy)

- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę;

- po pół papryki czerwonej i żółtej ( można zmieniać kolory i ilości);

- 1 szklanka zielonego groszku;

- ryż wg uznania;

kilka kropli fish sosu, ale to opcjonalnie, ja w Polsce tego nie dawałam.

Na dużej patelni lub garnku: włożyć trochę smalcu (mało) i pastę curry, podgrzewać około minuty aż się rozpuści, dodać kokosowy krem, mieszać, nie zagotować

dodać kurczaka,, cebule, ziemniaki, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie dodać paprykę, groszek i gotować 15 minut, jeśli za rzadkie to odparować.

Podawać z ryżem (wsypać ryż na środek talerza i dodać potrawę na wierzch), posypać koriander na wierzch. Smacznego.

Można zamrozić.

 

Z pozdrowieniami z Nowej Zelandii Marysia Muzińska

 

 

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Heleny, Pawła, Michała
Jutro złóż życzenia dla : Kunegundy, Tycjana, Maryny

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY