![]() |
![]() |
poniedziałek, 06 kwietnia 2020 15:21 |
Kolejny przepis na pyszności od Marysi Muzińskiej Stifado Około 0,9 kg steku wołowego 1/2 łyżeczki soli, pieprz 50 g masła 1,5 szklanki czerwonego wina (np. Merlot) 1 łyżka octu Malt Viniger (może być inny, ale Malt ma smak) 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka wołowego extraktu (np. 1 kostka), wkruszyć 4-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 duża cebula pokrojona na części (jak cząstki jabłek) 1 liść laurowy 5-7 cm cynamonu 8 goździków 2 łyżki rodzynek Mięso pokroić jak na gulasz, usunąć tłuszcz i żyły, posolić i popieprzyć i obsmażyć na maśle, masło musi oblepić wszystkie cząstki mięsa. Przełożyć go garnka ok. 1,5 litrowego. Dodać resztę składników wcześniej wymieszanych. Piec w piekarniku 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Temperatura 180 st. C. Osobno zgotować na parze np. brokuły, groszek. Zgotować ziemniaki i np. marchewkę oraz dodać do mięsa przed serwowaniem dania. My mieliśmy wszystko: marchewkę (pokrojona w cząstki), groszek zielony i brokuły. I to jest całe danie. Przepyszne danie!
Dziękujemy Marysi. Z całego serca ją pozdrawiamy i życzymy Zdrowych i Spokojnych Świąt.
W imieniu Zarządu i słuchaczy Dyrektor UTWiON Iwona Orężak |