header
Aktualności
PDF Drukuj
sobota, 28 marca 2020 02:08

Zróbmy sobie herbatkę rozgrzewającą. Co prawda już wiosna, ale temperatury jeszcze zimowe, więc rozgrzejmy się!!!

Przygotuj: duży kubek albo lepiej dzbanek, bo herbatka jest tak pyszna, że na jednym kubku nie poprzestaniecie , saszetkę czarnej herbaty, albo zieloną liściastą, świeży imbir, pomarańcza, goździki, maliny (mogą być mrożone ale może być bez malin), miód.

Na dzbanek 1,5 l wrzuć 3 saszetki czarnej herbaty, ale może być też liściasta czarna, albo zielona (będzie zdrowiej). Przy parzeniu zielonej herbaty pamiętaj, że nie może ona być parzona wrzątkiem (woda musi mieć około 70 stopni), gdyż traci swoje właściwości oraz walory smakowe). Niech się parzy 3-4 minuty, zależy jaką moc herbaty lubisz. Do naparu dodaj miód, maliny, pokrojony w plasterki obrany świeży imbir, pokrojoną w półplastry pomarańczę. W półplastry pomarańczy powciskaj goździki (duuużo) i wrzuć do herbatki.

Najpierw powąchaj.

Mmmmm, jaki zapach, a teraz można już rozkoszować się smakiem.

Smacznego życzy Dorota!!!

 
PDF Drukuj
sobota, 28 marca 2020 02:06

Z cyklu: Kulinaria

Czy wiesz, że:

- herbata miętowa to napar, nie herbata,

- czarna herbata powstaje z liści, które są fermentowane, następnie podgrzewane w celu usunięcia wilgoci. Ciepło zmienia kolor liści na czarny,

- w XVIII wieku w Anglii herbata zastąpiła Gin, jako ulubiony napój,

- świat wschodni pije herbatę od 5000 lat, a zachodni od 400,

- istnieje ponad 1500 różnych odmian herbaty,

- czarna herbata w Chinach jest nazywana czerwoną herbatą,

- najstarsze drzewo herbaciane ma 3200 lat, rośnie w Chinach i dalej jest uprawiane. Rocznie z tego drzewa produkuje się 3 kg herbaty. Wartość rynkowa to 250 000 dolarów.

 
PDF Drukuj
czwartek, 26 marca 2020 12:51

Z cyklu: Psychologia – z przymrużeniem oka

Czy wiesz, że:

- podróżowanie zwiększa zdrowie mózgu, a także zmniejsza ryzyko zawału serca i depresji,

- przebywanie z ludźmi szczęśliwymi czyni Cię szczęśliwszym,

- kiedy osoba kończy 60 lat, można śmiało powiedzieć, że spędziła ok. 20 lat na spaniu,

- wiele osób uważa, że mogą zdobyć szacunek innych, okazując im szacunek. Prawda jest taka, że ludzie nie szanują ludzi, szanują siłę,

- dobre relacje z ludźmi są ważniejsze dla długiego życia, niż ćwiczenia fizyczne,

- im bardziej jesteśmy szczęśliwi, tym mniej snu potrzebujemy,

- mądrzy ludzie mają tendencję do niedoceniania siebie, a ignoranci myślą, że są genialni,

- jesteś smutny? Możesz oszukać umysł, udając, że się uśmiechasz i w okamgnieniu uśmiechasz się naprawdę,

- każdy ma trzy życia – publiczne, prywatne i tajne,

- sny są rozmowami między Tobą a podświadomością.

Zaczerpnięte z internetu

 
PDF Drukuj
środa, 25 marca 2020 13:00

Informacje dotyczące wycieczek zaplanowanych w roku akademickim 2019/2020

W związku z zaistniałą sytuacją zdrowotną w naszym kraju na dzień 25 marca bieżącego roku odwołujemy wycieczki:

- Stegna

- Warszawa

- Francja

- Mazury

Zwroty zaliczek na wymienione wycieczki autokarowe postaramy się zrealizować do końca roku akademickiego. O terminach wypłat poinformujemy na stronie internetowej. Uczestnicy wycieczek (Warszawa, Francja, Mazury) posiadający konto bankowe proszeni są o podanie numerów swoich kont drogą elektroniczną – Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. wraz z informacją jakiej wycieczki wpłata dotyczyła.

Wyjazdy do sanatorium do Truskawca oraz do Włoch zostały zawieszone z możliwością zmiany terminu.

 
PDF Drukuj
wtorek, 24 marca 2020 14:29

 

FUCZKI BIESZCZADZKIE – placuszki z kiszonej kapusty

 

Nastał czas , kiedy całe dnie musimy spędzać w domu. Możemy ten  czas wykorzystać nie tylko siedząc przed telewizorem, lub książce.  Zróbmy sobie kulinarną wędrówkę  w Bieszczady. Sporo jest w nich wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z ogródka oraz okolicznych pól i lasów, a mięso trafiało na stoły tylko podczas większych świąt.
Jedną z potraw łemkowskich są fuczki, które smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty.

 


Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej

1 średnia cebula

 

Ciasto naleśnikowe:

3 szklanki mleka,

mąka,

2 jajka,

kminek mielony do smaku (nie za dużo)

pieprz mielony,

czosnek niedźwiedzi, ale niekoniecznie

Kapustę kiszoną odcisnąć, jak najmocniej z soku, posiekać drobno. Dodać posiekaną drobno cebulę.

Z podanych wyżej składników przygotować ciasto, tak jak na naleśniki. Ciasto połączyć z kapustą  i gotowe. Jeżeli będzie za gęste, dolewamy mleko. Smażymy, tak jak placki ziemniaczane.

Potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała jako danie główne, ale również jako dodatek do mięs.

Smacznego życzy

Dorotka

 

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 7 z 41

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Henryka, Włodzimierza, Bonawentury
Jutro złóż życzenia dla : Marii, Eustachego, Mariki

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY