header
Aktualności
PDF Drukuj
wtorek, 19 maja 2020 10:35

WYKŁAD

Drodzy słuchacze !!! Uniwersytet III Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu, w ramach naszych wtorkowych spotkań w EUH-E na wykładach, na których nie możemy się teraz spotkać, zaprasza do wysłuchania i oglądania wykładu dr. Tomasza Glinieckiego pt. "Koniec II wojny światowej i uwolnienie ostatnich więźniów obozu Stutthof”. Link do obejrzenia wykładu można znaleźć tutaj.

 

 
PDF Drukuj
środa, 13 maja 2020 12:11

Ważne informacje dla słuchaczy UTWiON

Ze względu na przedłużające się obostrzenia związane z koronawirusem, a co się z tym wiąże, możliwością spotykania się w większych grupach, proponujemy Państwu zajęcia on-line.

Lektorki języków obcych uruchomiły już kontakty ze swoimi grupami poprzez pocztę e-mail i Skype.

 

Panie rehabilitantki proponują swoje ćwiczenia pod linkiem:

https://youtu.be/KkAgdlUjVRU - Rozgrzewka

https://youtu.be/kVxjIAVwBog - Ćwiczenia mięśni brzucha

https://youtu.be/KEeaMAbXAs0 - Ćwiczenia rozciągające

https://youtu.be/KkAgdlUjVRU - Rozgrzewka

https://youtu.be/kVxjIAVwBog - Ćwiczenia mięśni brzucha

https://youtu.be/KEeaMAbXAs0 - Ćwiczenia rozciągające

 

Będą uruchomione także wykłady on-line, z których skorzystamy wchodząc na podane linki.

Zapraszamy do oglądania, słuchania, ćwiczenia.

Nie pozwólmy, by nasz mózg i nasze ciało również zostały wyizolowane od nowych wrażeń i doświadczeń.

Pozdrawiam

Iwona Orężak

 
PDF Drukuj
środa, 13 maja 2020 09:16

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw

Pasztet z kaszy jaglanej to zdrowa i pyszna i lekka alternatywa dla roślinożerców ale nie tylko.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki słonecznika (może być więcej – daje fajny smak)
3 marchewki
5 cm kawałek pora
1 cebula
pół selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kasza jaglana

Robiona z prosa, to jedna z najstarszych kasz. Jest bezglutenowa I pełna witamin, w szczególności tych z grupy B. Kasza jaglana to doskonała baza do pasztetów, roślinnych ciast I zdrowych kremów. Ma delikatny, naturalny smak, dlatego doskonale pasuje zarówno do dań słodkich, jak I wytrawnych. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku, warto ją przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Można ją też uprażyć na suchej patelni lub zahartować. To jedna z niewielu kasz zasadotwórczych.

Aby ugotować kaszę na sypko, zalewamy ją mniejszą ilością zimnej wody (w stosunku 1:2,5), a jeżeli kasza ma być klejąca – gotujemy ją dłużej i w większej ilości wody (stosunek 1:3,5). Ale do tego dania kaszę musimy ugotować klejącą, żeby łatwiej się blendowała i połączyła z pozostałymi składnikami.

Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie paski. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli. Doprawiamy i dusimy do miękkości przez ok. 15 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Blendujemy na gładką masę razem ze zblendowanym wcześniej słonecznikiem. Dodajemy koncentrat i przyprawy Wykładamy pasztet do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 50 min w temp. 190 stopni.

UWAGA: do pasztetu możemy wykorzystać również warzywa z rosołu.

SMACZNEGO

 
PDF Drukuj
poniedziałek, 04 maja 2020 22:18

 

WITAMINOWE VADEMECUM

Witamina B1

Dzienne zapotrzebowanie : 1 mg – mężczyźni; 0,8 mg kobiety

Działanie: Witamina ta zapewnia dobrą przemianę materii i ma korzystny wpływ na układ nerwowy (wspomaga pamięć). Działa korzystnie na układ mięśniowy – hamuje produkcję kwasu mlekowego. Wspomaga leczenie choroby wieńcowej, leczenie bólu pooperacyjnego, półpaśca, epilepsji. Nawilża i odżywia skórę.

Brak tej witaminy przejawia się przemęczeniem, utratą apetytu, spadkiem masy ciała, nudnościami, osłabieniem, zakłóceniami pracy serca, bólami mięśni. Z powodu niedoboru tej witaminy dochodzi do zaburzeń pokarmowych (zaparcia, biegunki, nudności) oraz zaburzeń w układzie nerwowym (pogorszenie samopoczucia, stany depresyjne, zaburzenia umysłowe).

Witamina B3 (PP, niacyna)

Nadmiar: zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie może powodować uszkodzenie wątroby, arytmię serca, dolegliwości skórne (w postaci pieczenia i swędzenia). Zbyt duże dawki mogą doprowadzić m. in. do ospałości, zaburzeń widzenia, spadku ciśnienia krwi.

Źródło: wątroba, mięso, ryby, orzechy, ziarna zbóż, biała fasola, pomidory, owoce róży.

Bądźcie zdrowi

Teresa Urban

 
PDF Drukuj
poniedziałek, 04 maja 2020 22:13

Maseczka z cebuli

Doskonała dla cery trądzikowej rozszerzonymi porami. Maseczka działa oczyszczająco i ściągająco, rumianek dodatkowo odświeża i dezynfekuje twarz.

Sposób przygotowania: ugotuj jedną dużą cebulę. Po ostygnięciu rozgnieć papkę. Dla uzyskania lepszej konsystencji dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Nałóż na twarz i pozostaw na 30-40 minut. Zmyj herbatką rumiankową

Maseczka ogórkowa

Jest przeznaczona dla cery tłustej. Przy regularnym stosowaniu możesz zauważyć, że Twoja skóra stanie się nawilżona, odświeżona i oczyszczona. Ogórek ściągnie pory, wybieli przebarwienia i rozjaśni blizny potrądzikowe.

Sposób przygotowania: ogórek pokrój w plasterki, nie obierając ze skóry. Ułóż na twarzy i pozostaw około 15 minut. Maseczkę można stosować również na dekolcie, szyi i plecach. Ogórek może być też starty na tarce na grubych oczkach. Po zdjęciu przemyj skórę zimną wodą.

Bądźcie piękne moje Panie.

Teresa Urban

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 40

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Franciszka, Kwiryna, Dacjana
Jutro złóż życzenia dla : Bonifacego, Walerii, Dobromira

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY