Dnia 23 sierpnia wraz ze słuchaczami Pasłęckiego Uniwersytetu
Trzeciego Wieku i słuchaczami Uniwersytetu Trzeciego Wieku
ze Szczytna mieliśmy przyjemność uczestniczyć
w warsztatach kulinarnych
w ramach projektu pn. “Rozsmakuj się w tradycji”
Warsztaty pn. “Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla”
zostały przeprowadzone w SS Gospoda Bulwar w Jerutkach przez
Michała Denesiuka – szefa kuchni i w-ce prezesa
Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.
W ramach warsztatów przygotowywane były dania:
- palony ziemniak ze śledziem i kozim serkiem,
- zupa klopsowa królewiecka
- żeberka w kiszonej kapuście z kaszą jęczmienną,
- brukowiec mazurski.
Warsztaty i prezentacja były przygotowane profesjonalnie.
Słuchacze poznali tradycje kulinarne regionu
Zadanie współfinansowane ze środków
Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Korzystając ze słonecznej pogody w drodze powrotnej
obejrzeliśmy
odrestaurowany Zamek w Szczytnie, oraz
zwiedziliśmy olsztyńską Starówkę.
Zdjęcia w zakładce – Galeria zdjęć
|