header
Aktualności
PDF Drukuj
poniedziałek, 06 kwietnia 2020 15:21

Kolejny przepis na pyszności od Marysi Muzińskiej

Stifado

Około 0,9 kg steku wołowego

1/2 łyżeczki soli, pieprz

50 g masła

1,5 szklanki czerwonego wina (np. Merlot)

1 łyżka octu Malt Viniger (może być inny, ale Malt ma smak)

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka wołowego extraktu (np. 1 kostka), wkruszyć

4-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 duża cebula pokrojona na części (jak cząstki jabłek)

1 liść laurowy

5-7 cm cynamonu

8 goździków

2 łyżki rodzynek

Mięso pokroić jak na gulasz, usunąć tłuszcz i żyły, posolić i popieprzyć

i obsmażyć na maśle, masło musi oblepić wszystkie cząstki mięsa.

Przełożyć go garnka ok. 1,5 litrowego. Dodać resztę składników wcześniej wymieszanych. Piec w piekarniku 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Temperatura 180 st. C.

Osobno zgotować na parze np. brokuły, groszek. Zgotować ziemniaki i np. marchewkę oraz dodać do mięsa przed serwowaniem dania.

My mieliśmy wszystko: marchewkę (pokrojona w cząstki), groszek zielony i brokuły.

I to jest całe danie.

Przepyszne danie!

Dziękujemy Marysi. Z całego serca ją pozdrawiamy i życzymy Zdrowych i Spokojnych Świąt.

W imieniu Zarządu i słuchaczy

Dyrektor UTWiON

Iwona Orężak

 
PDF Drukuj
piątek, 03 kwietnia 2020 16:23

 

Szanowni Państwo,

W związku z brakiem możliwości osobistej prezentacji spowodowanej epidemią wirusa Corona, przesyłam na prośbę Pani Teresy Urban krótką informację.

Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji.

--

Arkadiusz Zgliński

Dyrektor Spółki

Zarząd Portu Morskiego Elbląg Sp. z o.o.

Ul. Portowa 1-3

82-300 Elbląg

PRZEKOP PRZEZ MIERZEJĘ WIŚLANĄ

Projekt planujemy ogłosić w 3 przetargach: pierwszy,  który zgłoszono do publikacji 31.12.2018 r. – na wykonanie samego przekopu przez Mierzeję wraz ze śluzą i portem zewnętrznym oraz wyspą na Zalewie Wiślanym; drugi, w pierwszej połowie 2019 roku, na prace na rzece Elbląg polegające na obudowie brzegów oraz robotach czerpalnych; i na końcu trzeci, na roboty pogłębiarskie na Zalewie Wiślanym – w zależności od stanu zaawansowania budowy wyspy przewidujemy, iż nastąpi to za półtora do dwóch lat.

Wpłynęło siedem ofert, w tym jedna została opisana jako testowa i nie należy jej traktować jako wiążącej. Turecka firma Kolin zaoferowała bowiem 1 zł.

Pozostałe oferty:

* Budimex – 992,5 mln zł,

* konsorcjum Polbud-Pomorze i chińskich firm: CRCC Harbour & Channel Engineering oraz China Railway – 1,448 mld zł,

* Sinohydro Corporation Limited, Pekin, Chiny – 1,1 mld zł,

* Energopol Szczecin SA – 1,087 mld zł,

* China Harbour Engineering Company, Pekin, Chiny – 1,071 mld zł,

* konsorcjum N.V. Besix SA z Belgii i NDI SA z Sopotu – 992 mln zł.

Przetarg na pierwszy etap budowy „drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską” Urząd Morski w Gdyni rozpisał na początku roku. Oferty miały wpłynąć najpóźniej na początku marca, ale z uwagi na niejasności i konieczność uzupełnienia dokumentacji termin ten był kilkakrotnie przesuwany, do 22 maja.

W trwającym obecnie przetargu jest poszukiwany wykonawca pierwszego etapu inwestycji. Mają zostać zbudowane:

– port osłonowy od strony Zatoki Gdańskiej o powierzchni 36 ha wraz z falochronami,

– kanał żeglugowy o głębokości 5 m, długości 1350 m i szerokości maksymalnej 120 m ze śluzą i konstrukcją zamknięć wraz ze stanowiskami oczekiwania, budynkami technicznymi, parkingami, punktem widokowym, nowym układem drogowym z dwoma ruchomymi mostami i infrastrukturą towarzyszącą,

– sztuczna wyspa o powierzchni ok. 181 ha, zlokalizowana na Zalewie Wiślanym, na której zostanie zgromadzony materiał wydobyty przez pogłębiarki.

W kolejnych etapach zostaną rozpisane przetargi:

– na budowę toru wodnego na Zalewie Wiślanym o długości 10,2 km, głębokości 5 m i szerokości 60 m, a w niektórych miejscach 120 m (obecna głębokość to głównie 2–2,5 m),

– na przebudowę toru wodnego na rzece Elbląg na odcinku ok. 10,4 km,

– na budowę mostu obrotowego nad rzeką Elbląg i budowę dróg.

Na Mierzei Wiślanej ma powstać kanał żeglugowy w ramach programu "Budowa drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską w latach 2016-2022". Celem programu - jak zaznacza resort gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej - jest zapewnienie bezpieczeństwa i obronności w regionie poprzez otwarcie Zalewu Wiślanego na Morze Bałtyckie oraz na inne istniejące drogi wodne.

Kanał żeglugowy ma doprowadzić także do zniesienia istniejących barier infrastrukturalnych, które ograniczają rozwój północno-wschodniej części Polski - informowało MGMiŻŚ. Według resortu jego realizacja będzie również gwarancją swobodnej żeglugi statków.

Obecnie inwestycję realizuje konsorcjum firm NDI wraz z Besix. Pomimo niekorzystnych obecnie panujących warunków związanych z epidemią Corona wirusa prace trwają nadal i zabijane są Ścianki Larsena od strony Zatoki Gdańskiej i Zalewu Wiślanego, wykonywane są prace ziemne, wykopy i drogi dojazdowe, kolejno umocnione zostaną nabrzeża i  zbudowane falochrony.

Większość transportów materiałów pod budowę będzie dostarczana drogą wodną z portu elbląskiego dla którego jest to olbrzymia szansa na wykorzystanie obecnego potencjału już na etapie budowy jak również  dalszego rozwoju portu.

 

Istotnym elementem jest pogłębienie torów wodnych na rzece Elbląg również w granicach portu. Zarząd Portu wraz z Prezydentem Miasta Elbląg zagwarantował miejsca odkładu urobku z prac pogłębiarskich w zamian za pogłębienie torów wodnych w granicach portu.

 

 
PDF Drukuj
środa, 01 kwietnia 2020 14:59

 

Thai curry chicken

- 2 płaskie łyżki zielonej pasty curry;

- 400 ml kokosowej śmietany z puszki - cream, nie może być mleko kokosowe;

- 5-6 udek kurczaka, my używamy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę;

- 1 duża cebula pokrojona na części (wielkości  i kształtu cząstki pomarańczy)

- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę;

- po pół papryki czerwonej i żółtej ( można zmieniać kolory i ilości);

- 1 szklanka zielonego groszku;

- ryż wg uznania;

kilka kropli fish sosu, ale to opcjonalnie, ja w Polsce tego nie dawałam.

Na dużej patelni lub garnku: włożyć trochę smalcu (mało) i pastę curry, podgrzewać około minuty aż się rozpuści, dodać kokosowy krem, mieszać, nie zagotować

dodać kurczaka,, cebule, ziemniaki, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie dodać paprykę, groszek i gotować 15 minut, jeśli za rzadkie to odparować.

Podawać z ryżem (wsypać ryż na środek talerza i dodać potrawę na wierzch), posypać koriander na wierzch. Smacznego.

Można zamrozić.

 

Z pozdrowieniami z Nowej Zelandii Marysia Muzińska

 

 
PDF Drukuj
wtorek, 31 marca 2020 20:03

OGŁOSZENIE

Z uwagi na zarządzenie Ministra Zdrowia informujemy, że wszystkie zajęcia uniwersyteckie, tj. wykłady i zajęcia w sekcjach są zawieszone do odwołania

O kontynuacji działań informować będziemy na bieżąco na naszej stronie internetowej, Facebooku i w biurze UTWiON.

W SPRAWACH PILNYCH PROSIMY
O KONTAKT DROGĄ TELEFONICZNĄ


55/648-69-35

698-281-331

606-202-960

e-mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 
PDF Drukuj
poniedziałek, 30 marca 2020 12:16

Kto nie lubi serników ???

Kto nie lubi chałwy ???

Tym razem łączymy te dwa składniki. Spróbujcie sami.


SERNIK CHAŁWOWY

Składniki:

- twaróg trzykrotnie mielony, a jeszcze lepiej kupić twaróg tłusty i zmielić go samemu –
1,5 kg. Mamy teraz czas, więc czemu nie. Sernik na pewno będzie smaczniejszy

- 6 całych jaj,

- cukier 1,5 szklanki,

- śmietana 36% 300 ml,

- budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt.

- aromat waniliowy, jeżeli ktoś lubi. Jeżeli nie, dajemy tylko chałwę. Ona da dużo smaku
i aromatu,

- chałwa – 0,5 kg. Może być więcej, jak ktoś lubi.


Polewa:

- kwaśna śmietana – 300 ml

- czekolada – 3 szt.

- cukier – 0,5 szklanki


Wykonanie:

Do twarogu dodajemy całe jaja i cukier. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy budyń. Wlewamy śmietanę kremówkę i miksujemy około 5 minut. Masa gotowa. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałwę kruszymy w rękach, ale nie za drobno. Musi być wyczuwalna w serniku. Wygładzamy łyżką tak, żeby chałwa była zakryta masą twarogową.

Teraz do pieca na godzinę i piętnaście minut temperatura 165 stopni. Po upieczeniu zostawcie sernik w zamkniętym gorącym piekarniku na jakieś 10 minut.

Kwaśną śmietanę podgrzewamy na malutkim ogniu. Dodajemy cukier i połamaną w kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, najlepiej tirlejką (dla tych co nie wiedzą – to trzepaczka).Nie dopuścić do zagotowania. Polewa jest gotowa, jak rozpuszczą się wszystkie składniki. Wylewamy na wystudzony sernik

Kalorii dużo, ale smak niepowtarzalny.


SMACZNEGO

Życzy Dorotka


P.S. Dla tych co chałwy nie lubią….. Można taki sam sernik zrobić z Waszymi ulubionymi dodatkami, np. mogą być to Michałki (pyyycha), albo cukierki krówki. Michałki można pokroić, ale krówki wciskamy w całości.

Próbujcie.

 

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 41

Imieniny ma dziś

Dziś złóż życzenia dla : Cyryla, Metodego, Estery
Jutro złóż życzenia dla : Eugeniusza, Elżbiety, Adriana

TWÓRCZOŚĆ SŁUCHACZY